Sota aquest títol tan suggerent, la panera dels tresors, trobem una proposta de joc adreçada als infants d‘entre 6 i 12 mesos. Va estar pensada i ideada, el 1981 a Londres, per  Elionor Goldschmied, mestra i diplomada en psicologia social, basant-se en la seva experiència directa amb els infants. A casa nostra la seva difusió la devem, bàsicament, a la Tere Majem i a la Pepa Òdena grans entusiastes i defensores de l’educació dels infants en els primers anys de vida.

Una activitat d’exploració, concentració i atenció

El joc de la panera dels tresors és una activitat d’exploració, concentració i atenció. El seu objectiu és desenvolupar i potenciar els cinc sentits, la curiositat, l´interès i la reflexió, així com el moviment del cos i la coordinació d’ull, mà i boca a partir de la manipulació personal  que els infants fan dels objectes continguts dins la panera.

Quan un infant agafa un objecte, el mira, l’examina, se’l porta a la boca i el mossega, està reben informació sobre l’objecte i sobre les sensacions que aquest li transmet: so, temperatura, textura,color, olor, pes…, els objectes de la panera es converteixen en veritables eines d’aprenentatge.

Com realitzar l’activitat

Per fer aquesta activitat cal omplir una panera de vímet amb objectes ben variats. Es tracta d’un recull de materials especials, no de joguines, que podem trobar per casa, confeccionar, recuperar dels comerços o bé comprar, escollits amb la finalitat de proporcionar el màxim d’estímuls  i així afavorir el desenvolupament del tacte, el gust, l’olfacte, l’oïda i la vista. Els objectes es trien un per un segons la seva qualitat: fusta, metall, palla, roba, objectes naturals,objectes sonors, objectes quotidians, etc.; i es posen dins de la panera que ha de ser suficientment sòlida i estable perquè els infants s’hi repengin sense que es tombi.

Amb la panera dels tresors l’infant aprèn sol i per ell mateix, assegut al costat de la panera anirà triant els objectes que més cridin la seva atenció, els explorarà i els manipularà  lliurament. L’adult, amb la seva presència i atenció, li dóna seguretat i confiança.

Exemple d’alguns materials que pot contenir una panera dels tresors: jocs de claus, flameres de metall, taps de bany amb cadena, argolles de cortina, fundes d’ulleres, capses de fusta o metall, botons de colors enfilats, robes variades, pinyes, pedres, petxines, carbasses seques, esponja natural, taps de suro, pintes, culleres de fusta i de metall, coladors, embuts…i tot el que ens sembli estimulant per a la mainada.

Ana Isabel Garcia Robledo
Tècnic Superior d’Educació Infantil i Mestra Especialista en Educació Musical

(Article escrit en exclusiva pel Blog de la Barqueta)

Share This